Cetatenia italiana

Magazin Romanesc de materiale, Instalatori Romani in Londra. 12 The Broadway, Gunnersbury Lane, London W3 8HR 07958713549 . Parcarea este gratis in fata magazinului.
Pasaport italian

Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cu aproape 10 ani in urma (la inceputul anului 2007), cetatenii romani sunt totodata si cetateni europeni si, in aceasta calitate, pot solicita obtinerea cetateniei italiene dupa patru ani de rezidenta legala in aceasta tara.

Astfel, cetatenii romani pot prezenta cerere de cetatenie italiana dupa o perioada de rezidenta de 4 ani, perioada valabila pentru toti cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene.

Venitul minim solicitat pentru prezentarea cererii de cetatenie este de 8.500 € pentru fiecare dintre ultimii trei ani de dinaintea datei la care se prezinta cererea. Acest venit poate fi demonstrat prin intermediul declaratiei de venituri cu ajutorul formularelor 730 sau Unico sau prin certificarea unica CU (sau CUD).

Pe langa codul fiscal, a permisului de sedere, daca este cazul, a pasaportului si a cartii de identitate, toate in curs de valabilitate, cetatenii comunitari mai au nevoie de urmatoarele documente, in vederea obtinerii cetateniei italiene:

  • Certificatul de nastere (tip nou, international, de culoare albastra) – cu timbrul apostila pe original. Apostila se aplica doar la prefectura din judetul de domiciliu din Romania. Certificatul trebuie apoi tradus de catre un traducator autorizat de pe langa notariatul din  orasul de domiciliu din Romania, iar traducerea trebuie apostilata la tribunalul din orasul de domiciliu. Traducerea si legalizarea poate fi facuta si la Consulatule Generale ale Romaniei de pe teritoriul Italiei doar daca certificatul este apostilat la prefectura de domiciliu din Romania.
  • Cazierul judiciar romanesc cu timbrul apostila pe original. Apostila se aplica doar la prefectura din judetul de domiciliu din Romania. Si cazierul judiciar trebuie tradus de catre un traducator autorizat de pe langa notariatul din orasul de domiciliu din Romania, iar traducerea trebuie apostilata la tribunalul din orasul de domiciliu. Traducerea si legalizarea poate fi facuta si la Consulatule Generale ale Romaniei de pe teritoriul Italiei, doar daca certificatul este apostilat la prefectura de domiciliu din Romania. Certificatele de cazier judiciar au valabilitate de 6 luni de la data eliberarii si numai in scopul pentru care au fost eliberate.
  • dovada platii taxei de 200 Euro la Posta.
  • 1 timbru fiscal de 16.00 euro.    

Pe baza Decretului Legislativ nr. 5/2012 pentru simplificare si dezvoltare, partea cu documentatia italiana care cuprinde informatiile de mai jos, este autocertificata,  in cadrul aceleeasi cereri. Prefectura, dupa primirea cererii, va verifica veridicitatea informatiilor declarate prin intermediul unei proceduri interne, comunicand cu Ministerul Justitiei, Primaria de resedinta si Agentia Fiscala:

  • Ultimele 3 declaratii de venit ( CUD, modelul UNICO, modelul 730).
  • Resedintele din ultimi 4 ani (Certificato di residenza storico).
  • Atestatul de sedere.
  • Certificatul care atesta compozitia familiei Certificato di stato di famiglia. De semnalat ca in cazul femeilor care si-au schimbat numele de familie in urma casatoriei, este necesara prezentarea certificatului de casatorie romanesc, cu timbrul apostila pe original. Apostila se aplica doar la prefectura din judetul de domiciliu din Romania. Certificatul trebuie apoi tradus de catre un traducator autorizat de pe langa notariatul din orasul de domiciliu din Romania, iar traducerea trebuie apostilata la tribunalul din orasul de domiciliu. Traducerea si legalizarea poate fi facuta si la Consulatele Generale ale Romaniei de pe teritoriul Italiei, doar daca certificatul este apostilat la prefectura de domiciliu din Romania.

Din mai 2015, cererea se prezinta online, pe site-ul Ministerului de Interne italian. Este necesar sa se completeze in mod corect toate campurile solicitate in formular.

Documentele anexate cererii, vor fi scanate in format PDF, JPG sau TIFF.

Procedura pentru obtinerea cetateniei italiene poate dura pana la 730 de zile din ziua in care ati depus cererea. In cazul in care acest termen nu este respectat, trebuie sa va adresati prefecturii din zona in care va aflati cu resedinta domiciliara.

Italia, este un stat care permite dubla cetatenie. La primirea cetateniei italiene, va veti putea pastra, la cerere si cetatenia romana.

 

Garaj Auto Romanesc, Mecanici Romani in Londra 07951900244 Meadow Industrial Estate Unit 9, Dale Cl, Barnet, Greater London EN5 1AU
Garaj Auto Romanesc, Mecanici Romani in Londra 07951900244 Meadow Industrial Estate Unit 9, Dale Cl, Barnet, Greater London EN5 1AU

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*