Reply To: DOREL IN UK – ghidul noului venit

Home Forums Life in UK – informatii utile DOREL IN UK – ghidul noului venit Reply To: DOREL IN UK – ghidul noului venit

#3685 Reply

Spania
Participant

Dreptul romanului in Spania

I. DREPTURILE DUMNEAVOASTRA

Pot beneficia de regimul comunitar pentru straini in Spania?

Beneficiaza integral de regimul comunitar pentru straini de la data integrarii Bulgariei si Romaniei in Uniunea Europeana (1 ianuarie 2007):

• Cetatenii bulgari si romani care doresc sa ramana in Spania in scop nelucrativ, pentru studii sau munca pe cont propriu.
• Lucratorii salariati (in contul tertilor) bulgari si romani, care sunt rezidenti in Spania la data integrarii si care, la acea data, beneficiau de o autorizatie de munca pe timp de un an sau mai mult.

Ceilalti cetateni bulgari si romani, pentru a desfasura activitati lucrative salarizate (in contul tertilor) vor fi supusi procedurii de obtinere a unei autorizatii de munca in Spania, in conformitate cu regimul general pentru straini (Legea Organica 4/2000 asupra drepturilor si libertatilor strainilor in Spania si integrarea lor sociala si Regulamentului de aplicare al acesteia, aprobat prin Decretul Regal 2393/2004).

Am nevoie de viza pentru a intra in Spania?
Nu. Pentru a intra in Spania este nevoie doar de pasaportul dvs. sau de Documentul Nationla de Identitate, in vigoare, in care sa fie mentionata nationalitatea dvs. Acesti cetateni ( bulgari si romani, n.n.) vor putea utiliza la frontiera, ghiseele de intrare pentru cetatenii Statelor membre ale Uniunii Europene.

Trebuie sa indeplinesc vreo formalitate administrativa pentru a putea lucra ca salariat ( in contul tertilor, n.n.) in Spania ?
– in cazul in care un lucrator cetatean bulgar sau roman, a fost contractat pentru activitati sezoniere pe perioade inferioare sau egale a 180 de zile, angajatorul va trebui sa prezinte cererea de autorizare corespunzatoare, la Oficiul pentru straini (sau dupa caz Area sau Dependencia de Munca si Afaceri Sociale) din provincia in care se va desfasura acea activitate lucrativa salarizata
– in cazul in care un lucrator cetatean bulgar sau roman a fost contractat pentru activitati sezoniere pe perioade superioare a 180 de zile, angajatorul va trebui sa prezinte cererea de autorizare corespunzatoare la Oficiul pentru straini (sau dupa caz, Area sau Dependencia de Munca si Afaceri Sociale) din provincia in care isi va desfasura acea activitate lucrativa salarizata.

In acest caz, daca lucratorul bulgar sau roman nu are rezidenta in Spania, in termen de o luna de la aprobarea procedurii initiate de catre angajator, lucratorul va trebui sa inceapa procedurile legate de statutul de lucrator salariat (in contul tertilor, n.n.) la Misiunea diplomatica sau la Oficiul consular spaniol din zona in care isi are rezidenta.

Pot ramane in Spania dupa terminarea activitatii temporare sau campaniei ?

Pentru activitatile temporare sau de campanie, indiferent de durata acestora, lucratorul trebuie sa dovedeasca indeplinirea obligatiei de intoarcere in conformitate cu legislatia in vigoare, la Misiunea diplomatica sau Oficiul consular spaniol, corespunzator locului de rezidenta sau tarii de origine, in termen de o luna de la expirarea autorizatiei de munca.
Trebuie sa indeplinesc vreo formalitate administrativa pentru o sedere pe termen scurt, de exemplu daca vin ca turist ?
Nu. Pentru o sedere de mai putin de trei luni nu este nevoie de nicio formalitate administrativa, fiind suficienta detinerea pasaportului sau, dupa caz, a Documentului National de Identitate, in vigoare, eliberat de catre autoritatile bulgare sau romane, in care sa fie inscrisa cetatenia dvs.
In ce cazuri trebuie sa solicit autorizatia de munca?

A) Lucratorii care nu au rezidenta legala in Spania la data de 1 ianuarie 2007 care doresc sa realizeze activitati lucrative ca salariati (in contul tertilor, n.n.) vor fi supusi regimului de obtinere a unei autorizatii de munca, fara ca pentru aceasta sa se mai ia in considerare situatia ocuparii fortei de munca la nivel national.Cererea pentru aceasta autorizatie de munca va trebui prezentata de catre angajator sau patron, in Spania, inaintea solicitarii de catre lucrator a vizei de rezidenta si munca, in cazul in care aceasta este necesara (activitati lucrative salarizate pentru perioade mai mari de 180 de zile).
Rezidentii legali in Spania in scop nelucrativ la data de 1 ianuarie 2007, precum si cei care vor obtine aceasta rezidenta in scop nelucrativ in perioada de tranzitie. In ambele cazuri, atunci cand se doreste exercitarea unei activitati lucrative ca salariat (in contul tertilor, n.n.), vor fi supusi procedurii de obtinere a autorizatiei de munca , fara insa a mai fi necesara considerarea situatiei ocuparii fortei de munca la nivel national.

In cazurile A si B sus mentionate, in termen de o luna de zile de la intrarea in Spania sau respectiv, de la acordarea autorizatiei de munca lucratorul va trebui sa solicite personal carnetul de identitate pentru straini (tarjeta de identidad del extranjero). Acest carnet isi pierde valabilitatea dupa un an de la emitere si, in orice caz, la terminarea perioadei de tranzitie.
In cazurile in care nu este necesara obtinerea autorizatiei pentru desfasurarea unor activitati lucrative ca salariat ( in contul tertilor, n.n.) este nevoie sa obtin alt tip de document? In ce alte cazuri trebuie sa obtin vreun document?

• Daca va aflati in situatia de rezident in scop nelucrativ, va veti identifica cu permisul de rezidenta comunitar, care nu da dreptul la munca si care poate fi solicitat la Oficiile pentru Straini sau, dupa caz, la comisariatele provinciale de Politie, prezentand, pe langa formularul oficial:
– Pasaport sau Documentul National de Identitate, eliberat de autoritatile bulgare sau romane (in cazul in care este expirat, copia cererii de reinnoire a documentului);
– Trei fotografii color, recente, pe fond alb, dimensiune de permis;
– In cazul minorilor bulgari sau romani care nu vor locui in Spania cu parintii sau tutorii, o autorizatie din partea parintilor.

• In celelalte cazuri nu este necesara obtinerea niciunui tip de document, fiind la latitudinea dvs. sa-l solicitati sau nu. Daca totusi, veti prezenta o cerere in acest sens, vi se va elibera un permis sau un certificat de rezidenta.

Aceste cazuri se refera la cetatenii bulgari sau romani care la data de 1 ianuarie 2007 aveau o autorizatie de rezidenta si munca in contul tertilor (ca salariat, n.n.) pentru o durata de un an sau mai mult, acordata anterior acestei date, precum si lucratorii pe cont propriu si studentii care nu efectuaeza activitati lucrative.

Pot rezida in Spania fara sa muncesc?

Faptul ca nu munciti in Spania nu este un impediment pentru a rezida in tara noastra, dar trebuie sa constientizati ca realizarea de activitati contrare ordinii publice, securitatii publice sau sanatatii publice pot avea drept consecinta expulzarea de pe terioriul spaniol.

II. DREPTURILE MEMBRILOR DE FAMILIE

Poate familia mea sa locuiasca cu mine in Spania?
Da. Membrii familiei dvs., oricare ar fi nationalitate lor, pot locui in Spania si sa obtina un permis de rezidenta comunitar cu aceeasi valabilitate ca al dvs.
Care membri ai familiei mele au dreptul de rezidenta in Spania?
Membrii familiei dvs., la fel ca aceia ai unui cetatean spaniol, care au dreptul de rezidenta in regimul comunitar pentru straini sunt urmatorii:

– Sotia/sotul, atata timp cat nu sunteti separati de drept;
– Descendentii (copiii n.n.) dvs si ai sotiei/sotului, atata timp cat nu sunteti separati de drept, cu varsta sub 21 de ani sau peste 21 de ani care se afla in intretinerea dvs.;
– Ascendentii (parintii, n.n.) dvs. si ai sotiei/sotului, atata timp cat nu sunteti separati de drept, si care sunt in intretinerea dvs, cu exceptia ascendentilor studentilor si sotiei/sotului acestora, care nu au drept de rezidenta.

Trebuie ca membrii familiei mele sa indeplineasca vreo formalitate pentru a intra in Spania?

1. Daca sunt cetateni bulgari sau romani li se aplica prevederile punctului I din acest prospect.
2. Daca sunt cetateni ai unui stat tert, care nu este membru al Uniunii Europene (nici al Spatiului Economic European sau cetateni elvetieni) vor trebui sa prezinte viza de intrare, obtinuta anterior de la misiunea diplomatica sau oficiul consular al Spaniei din tara de origine sau de rezidenta, daca cetatenia acestora o cere si fara a ignora prevederile Tratatelor sau Conventiilor internationale la care Spania este Parte.

In acest caz vor trebui sa solicite Permisul familiar de rezident comunitar, prezentand si documente care sa ateste:
– legatura familiala;
– rezidenta in Spania a familiarului comunitar cu care are legatura;
– ca sunt in intretinerea dvs., daca este cazul.

Pot membrii familiei mele, non comunitari sa lucreze in Spania?

Da, dar in urmatoarele situatii:
– Sotia/sotul dv., descendentii dvs. si ai sotiei/sotului, in cazul in care aveau rezidenta legala in Spania la 1 ianuarie 2007, iar dvs. erati, la aceeasi data, titularul unei autorizatii de munca in contul tertilor (ca salariat, n.n.) de o durata egala sau mai mare de un an, au dreptul de a desfasura orice activitate economica, ca salariati sau pe cont propriu, in aceleasi conditii ca si dvs. sau cetatenii spanioli, fara a mai fi nevoie de a obtine o autorizatie de munca independenta, fiind suficient pentru documentarea activitatii, permisul familial de rezidenta comunitara.
– In celelalte cazuri, sotia/sotul dv., descendentii dv. si ai sotiei/sotului vor trebui sa obtina autorizatia de munca in contul tertilor (ca salariati, n.n.) pentru o durata egala sau mai mare de un an (fara a se lua in considerare situatia nationala a ocuparii fortei de munca, atata timp cat dvs. vi s-a acordat o autorizatie de rezidenta si munca ca salariat inainte sau dupa 1 ianuarie 2007).
Pe de alta parte, nu au drept de munca ascendentii dvs., atata timp cat sunt in intretinerea Dv.

III. ALTE INFORMATII

Trebuie platita vreo taxa pentru eliberarea Carnetului de Rezidenta?
Da. Trebuie platita o taxa egala cu aceea stabilita pentru cetatenii spanioli pentru obtinerea sau renovarea Documentului National de Identitate.
Trebuie sa ma legitimez atunci cand mi se cere de catre Politiei?
Da. Dvs si membrii familiei trebuie sa va legitimati atunci cand vi se solicita de catre agentii de Politie.
Trebuie sa prezint Numarul de Identitate al Strainului ( NIE) daca realizez o afacere in Spania ?
In cazurile in care dvs nu trebuie sa obtineti permis de rezidenta (care incorporeaza respectivul NIE), si va este necesar sa dispuneti de acest numar, vi se va elibera, la cerere, de catre Directia Generala a Politiei si Garda Civila (comisariate de politie sau oficiile pentru straini).
De unde pot obtine informatii mai concrete?
Daca doriti informatii specifice, va puteti adresa, personal, la :
– Oficiul pentru Straini sau Comisariatul de Politie din zona unde doriti sa locuiti.
– Unitatea de Informare si Asistenta pentru Cetateni din cadrul Directiei Generale pentru Imigratie din Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale ( tel: 91.363.71.08, 91.363.90.60, 91.363.90.71) unde vi se va indica exact Oficiul sau Biroul la care sa va prezentati pentru a depune cererea.

Atunci cand solicitati informatia, trebuie sa indicati:
– numele ( acela care figureaza in pasaport sau in documentul de identitate);
– cetatenia;
– Numarul de Identitate al Strainului ( NIE), atunci cand vi s-a acordat anterior.

spania ()